Κάποιες "Νότες" γιά το κρασί

Εχετε ποτέ αναρωτηθεί, εσείς οι φίλοι του κρασιού, γιά τους "όρους" με τους οποίους περιγράφουμε το κρασί; Είστε ικανοποιημένοι από αυτούς;

Ναι, ξέρω. Κάποιοι από εμάς έχουμε εκπαιδευτεί να μετατρέπουμε σε συναισθήματα ή -κυρίως- αντιδράσεις αισθήσεων τις λέξεις που χρησιμοποιούμε γιά να περιγράψουμε το κρασί.

Αλλά γιά φανταστείτε, έναν φίλο μεν, αλλά όχι ειδικό στα θέματα του οίνου. Τί θα καταλάβει από "μύτη", "στόμα", "στρογγυλό" και τις τόσες άλλες περίεργες λέξεις με τις οποίες προσπαθούμε -συνηθέστατα!- να κομπλεξάρουμε τους -υποτίθεται- αδαείς, αν δεν έχει κοντά του κάποιο γλωσσάρι των οινικών όρων;

Κάποιοι πολύ ειδικότεροι από εμάς όλους, με δεκάδες γενεές οινογνωσίας στην πλάτη τους, ένοιωσαν το πρόβλημα και προσπάθησαν να συνδέσουν το κρασί με κάτι που μιλά -όπως και αυτό- απ' ευθείας στις αισθήσεις και στο συναίσθημα. Οχι απαραίτητα στις ίδιες αισθήσεις, αλλά με γλώσσα που είναι ασφαλώς πολύ πιό κατανοητή από τα σανσκριτικά της οινογνωσίας.

Η γλώσσα αυτή λέγεται Μουσική.

Πήραμε τις προάλλες μιά συνέντευξη στο House of Wine από τον Roberto Bava, τον μεγάλο γυιό της οικογένειας των Ιταλών παραγωγών οίνου του Piemonte, που φτιάχνουν κρασί στην ίδια περιοχή κοντά 4 αιώνες! Ο Roberto, ένας σύγχρονος Ιταλός που προσπαθεί να δαμάσει -ή να συμβιβάσει, αν θέλετε- το ιταλικό ταμπεραμέντο με τα απαιτούμενα από την μοντέρνα οινοποιία προσόντα, χρησιμοποιεί την γλώσσα της μουσικής γιά να περιγράψει τα κρασιά του κτήματός του, και τους δίνει ονόματα μουσικών οργάνων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καθ' ενός. Προσπαθεί να συνδέσει τις γεύσεις με τους ήχους. Και σας βεβαιώνω, τα καταφέρνει περίφημα!

Λάτρης της μουσικής όσο σχεδόν και του κρασιού, με σπουδές στην μουσική και με δύο γυιούς μουσικούς, έχει μιά τελείως πρωτότυπη αντιμετώπιση τόσο της ορολογίας όσο και της όλης οινικής κουλτούρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευχαρίστηση, η χαρά που δίνει το καλό κρασί κυριαρχεί στην φιλοσοφία των Bava, και αντικατοπτρίζεται ακόμα και στην κάρτα του Roberto: Δεν γράφει "Διευθυντής", "Ceo" κλπ. Ο Roberto δηλώνει "Fun Manager"! Και μέσα στο οινοποιείο, όπου οι τοπικές ποικιλίες Nebbiolo, Barbera, Ruché, Dolcetto, Moscato κλπ. ωριμάζουν στα βαρέλια ή τις δεξαμενές, "πάιζει" πάντα, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο κλασσική μουσική.

Τα πέντε βασικά κρασιά τους αποτελούν το "Quintetto Bava". Τα ερυθρά κρασιά συνδυάζονται με τα έγχορδα, τα δε λευκά με τα χάλκινα πνευστά. Ετσι, το φρέσκο και φρουτώδες Gavi δίνει γεύσεις που προκαλούν τα ίδια συναισθήματα με τους ήχους του κόρνου, το Barbera d'Asti -κομψό και με μακρυά επίγευση- με αυτούς του βιολιού (ονομαζόμενο και Stradivario). Το Barbaresco, ώριμο και γενναιόδωρο, είναι σαν το violoncello, το δε Barolo, γεμάτο και πλούσιο, σαν την τούμπα.

Ο Roberto όμως δεν σταματά εκεί. Συνδυάζει το Cabernet με τον Μπάχ, το Moscato d'Asti με τον Στράους... αλλά ας μην πω περισσότερα.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε τα video που το House of Wine ετοίμασε, και να ακούσετε τον ίδιο τον Roberto να σας μαγεύει με το κρασί και την μουσική.

Και αν πεισθείτε, εδώ είμαστε εμείς, στο House of Wine, να σας δώσουμε την ευκαιρία να γευθείτε τις "οινικές μουσικές συνθέσεις" των βέρων Ιταλών Bava.

Στην υγειά σας!


Αναρτήθηκε από τον Sommelier

2 σχόλια:

Ιφιγένεια είπε...

Καλημέρα !!
Λατρεύω το κρασί και νόμιζα πως ήρθα στο σωστό blog !!!

Sommelier είπε...

Ιφιγένεια,

Το "νόμιζες" τι σημαίνει?

Μα, ασφαλώς ήρθες στο σωστό Blog!

Kalvs;orisew.