Μιά "τρέλα", δύο θαυμαστά κρασιά, κάποια διδάγματα...


Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν επίσης ένα "κόλλημα" που έχω... πέστε το εμμονή, πέστε το όπως θέλετε: Την βαθειά μου πίστη ότι, όταν κάποιος κάνει κάτι ΦΑΝΑΤIΚΑ τέλεια, όταν δεν υποκύπτει σε κανέναν απολύτως συμβιβασμο, τότε είναι αδύνατο να μην πετύχει... και έχω δει τα αποτελέσματα αυτού του "κολλήματος" σε πάμπολλες περιπτώσεις και σε τελείως διαφορετικά εγχειρήματα ή αγορές...

Με αυτό το "κόλλημα" ξεκινήσαμε και το House of Wine... αλλά δεν γράφω αυτό το άρθρο γιά να ευλογήσω τα γένεια μας. Το γράφω γιατί έχω άλλη μιά ευκαιρία να επιβεβαιώσω την θεωρία μου.

Πρόσφατα δοκίμασα 2 εκπληκτικά ερυθρά κρασιά, με προτροπή φίλου, φανατικού υποστηρικτή των κρασιών του Νέου Κόσμου. Και τα δύο κρασιά του Aurelio Montes, του γνωστού "μάγου" της Νοτιοαμερικάνικης οινικής παραγωγής: Το Montes Folly, και το Montes Alpha M.

Τα δοκίμασα και ...τρελάθηκα!

Οχι μόνο για το απίστευτο "μέγεθος" αυτών των κρασιών, όχι γιατί είχα πολύ καιρό να δοκιμάσω τέτοιας ποιότητας κρασιά, αλλά και γιατί η τιμή τους (59 Ευρώ το κάθε ένα) αντιστοιχούσε σε κρασιά των 300 και 400 Ευρώ τουλάχιστον από αυτά που μας δίνει η παραγωγή του Παλαιού (διάβαζε Γαλλία) κόσμου! Γι' αυτό και έψαξα, διάβασα σχετικά...

...και τρελάθηκα ακόμα περισσότερο!

Έτσι και προέκυψε η καμπάνια που τώρα "τρέχει" από τις 21 Νοεμβρίου στο House of Wine: Τα "Montes Exclusives".

Θα ήθελα, πριν προχωρήσω, να καταστήσω σαφές το νόημα της προβολής των δύο αυτών κρασιών από το House of Wine. Να πω λοιπόν ότι η καμπάνια δεν αφορά στην μαζική προώθηση των δύο αυτών κρασιών (άλλωστε, η σχετικά υψηλή τους τιμή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είναι ...Γαλλικά, το απαγορεύει) αλλά στην ουσιαστική ενημέρωση των (πραγματικών) οινόφιλων πάνω σε δύο σημαντικά για το House of Wine θέματα, τα οποία τα συγκεκριμμένα κρασιά αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο:

1. Τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η ΦΑΝΑΤΙΚΗ προσήλωση στην ποιότητα σε όλες της φάσεις της παραγωγής κάποιου κρασιού, από την φύτευση των ποικιλιών μέχρι και την οινοποίησή τους

2. Το γεγονός της πραγματικής επανάστασης που σήμερα συντελείται στο παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι, με την εκπληκτική πορεία των παραγωγών και των κρασιών του λεγόμενου Νέου κόσμου.

Και τα δύο θέματα απαιτούν γνώση, που μπορείτε να την βρείτε στις σελίδες του House of Wine, αλλά και αντίστοιχη δοκιμή των αποτελεσμάτων τους. Εδώ λοπον βρίσκεται και η ουσία της καμπάνιας μας....

Και και δύο κρασιά του Montes είναι απλά εκπληκτικά: Συγκρίνονται (ίσως) με κλασσικά μεγάλα κρασιά με τιμή πολλαπλάσια (τουλάχιστον τριπλάσια ή τετραπλάσια) της τιμής που αυτά προσφέρονται, ανεβάζοντας την σχέση ποιότητας/τιμή σε δυσθεώρητα και απλησίαστα ύψη γιά τους παραγωγούς του Παλαιού κόσμου.

Και πέρα από την ποιότητά τους, είναι θαυμαστός ο τρόπος που αυτή επετεύχθη: Στην περίπτωση του Folly, o ίδιος ο Montes ουσιαστικά επαναπροσδιόρισε το Syrah, δημιουργόντας ένα ultra-prenium Syrah, φυτεύοντάς το και καλλιεργώντας το σε μία περιοχή με τέτοιο υψόμετρο αλλά και κλίση (πάνω από 45%) που όλοι οι άλλοι ντόπιοι παραγωγοί χαρακτήρισαν το εγχείρημα "τρέλα" (Folly). Ο Montes δεν πτοήθηκε, τόλμησε, και απλά ονόμασε Folly το εκλπηκτικό αποτέλεσμα της "τρέλας" του! Και η τρέλα αυτή συνεχίστηκε με την φανατική προσήλωση στην ποιότητα: Μάζεμα των σταφυλιών ένα-ένα με το χέρι, μόνο την νύχτα (!) και μόνο όταν το κάθε σταφύλι βρισκόταν στο προκαθωρισμένο επίπεδο ωριμότητας και υγείας, επιλογή της κάθε ρόγας(!) που θα οινοποιείτο με το χέρι, εκπληκτικές τεχνολογικές συνθήκες οινοποίησης, ωρίμανση σε ειδικής επεξεργασίας δρύινα βαρέλια , κλπ.

Σε αντίθεση με το μονοποικιλιακό Folly, το πολυποικιλιάκο Montes Alpha 'M' βασίζεται στην ιδιοφυή επιλογή της σύνθεσης των ποικιλιών -και ιδιαίτερα της προσθήκης του Petite Verdot, που ουσιαστικά "δένει" τις υπόλοιπες ποικιλίες σε ένα ρωμαλέο, άφθαστο κρασί...

Δεν θα επεκταθώ εδώ στις άλλες λεπτομέρειες και περιγραφές... Μπορείτε να τις βρείτε στην σελίδα του Montes Exclusives, αλλά και στα αντίστοιχα κείμενα (Montes_Folly.pdf και Montes_Aplpha_M.pdf) που περιλαμβάνουν τις περιγραφές του παραγωγού, με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες των δύο κρασιών.

Εδώ θα πω μόνο τούτο: Ας βλέπουν τα αποτελέσματα της "τρέλας" του Montes κάποιοι έλληνες παραγωγοί, που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι τα κρασιά τους είναι ...υποτιμημένα... ας βλέπουν τα αποτελέσματα της φανατικής προσήλωσης στην ποιότητα όλοι όσοι ζουν με την θεωρία του "δεν βαριέσαι..." Ας καταλάβουν όλοι, επαγγελματίες, παραγωγοί, βιομήχανοι, πολιτικοί, ότι μιά προσήλωση στην "τρέλα" χρειάζεται για να βγούμε από το τέλμα...

Αν, λοιπόν θέλετε να διαπιστώσετε τα αποτελέσματα της φανατικής προσήλωσης στην ποιότητα...
Aν θέλετε να διαπιστώσετε τα επιπεδα ποιότητας που έχουν φτάσει τα κρασιά του Νέου
κόσμου...
Αν δεν πάσχετε από άκρατο πατριωτισμό, που θεωρεί ότι μη ...ελληνικό (άντε... και ολίγον Γαλλικό) τουλάχιστον ανάξιο δοκιμής και κατά βάση ...ύποπτο...
ή αν απλά θέλετε να δοκιμάσετε δύο εκπληκτικά κρασιά, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις προέλευσης, σωβινισμούς κλπ. κλπ....

σας συνιστώ ανεπιφύλακτα την αγορά και δοκιμή αυτών των δύο σπάνιων και πραγματικά μεγάλων κρασιών.


Ειδικά αν έχετε την δυνατότητα αποθήκευσης και παλαίωσης (παρά το γεγονός ότι πίνονται άριστα σήμερα, μπορούν να παλαιωθούν γιά περισσότερα των 20 ετών), προσφέρουμε για την αγορά των 2+ φιαλών, έκπτωση 15%, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Δοκιμάστε τα δύο αυτά κρασιά. Θα καταλάβετε αμέσως που μπορεί να οδηγήσει η δημιουργική τρέλα. Και οι οινόφιλοι θα πρέπει να αρχίσουν να αποδέχονται ότι το μέλλον του κρασιού δεν βρίσκεται σήμερα στην Γαλλική ύπαιθρο... βρίσκεται στους παραγωγούς εκείνους που με μεράκι, πάθος, αγάπη προς το κρασί, αλλά και φανατική προσήλωση στην ποιότητα προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι νέο.... που δοκιμάζουν, που τολμού, που υιοθετούν την σύγχρονη τεχνολογία... βρίσκεται στις κοιλάδες της Χιλής, στις πλαγιές της Αργεντινής, στα αμπελοτόπια της μακρυνής και αχανούς Αυστραλίας, στην μαγευτική Νότια Αφρική... αλλά και στα τόσα άλλα άγνωστα μέρη του κόσμου που τώρα, νέοι παραγωγοί, ξεκινούν υιοθετώντας μιά τρέλα:

Την τρέλα του Aurelio Montes.



Αναρτήθηκε από τον Sommelier


3 σχόλια:

Aνέστης είπε...

Εχω αγοράσει και τα δύο κρασιά από το House of Wine. θέλω να επιβεβαιώσω με το παραπάνω όσα γράφει εδώ.

Πρν από λίγο καιρό, είχα αγοράσει από το House of Wine ένα πραγματικά μεγάλο γαλλικό κρασί, το Chateau Certan de May. Γαλλικό Pomerol, πολύ γνωστό και πολύ καλύ χρονιά.

Η άποψή μου; Τα δύο κρασιά του Montes είναι καλύτερα. Προσωπική μου άποψη, βέβαια, μπορεί κανείς να διαφωνήσει ελεύθερα.

Kostis είπε...

Παρόμοια περίπτωση και ο Cyril Fhal με το Clos du Rouge Gorge που σε μία σχετικά υποβαμισμένη Γαλλική περιοχή, το Roussillon, πουλάει σε εξαιρετικές τιμές μία υποβαθμισμένη ποικιλια όπως το Cinsault!
Δούλεψα εκεί για τον φετινό τρύγο και ακόμη βλέπω εφιάλτες με τσαμπιά και ρόγες που με περικυκλώνουν και πρέπει να τις διαλέξω μία μία!
Επιπλέον δουλεύαμε χωρίς θειώδη ανυδρίτη. Κάτι που απαιτούσε τρομερή προσοχή στο κάθε στάδιο της παραγωγής και πολύ πολύ πλύσιμο και αποστείρωση των πάντων!

Μου αρέσει πολύ που σε κάθε σας άρθρο δείχνει να βγαίνει πολύ πάθος γι'αυτό που κάνετε!

Sommelier είπε...

Φίλε Κωστή,

Ευχαριστώ γιά το σχόλιο, αλλά και για την πληροφορία. Οσο για το πάθος γιά την δουλειά μας ή τις απόψεις μας... υπάρχει πολύ περισσότερο από όσο εκφράζουν τα σχόλια.